26/11/09


VIOLÈNCIA DE GÈNERE I JUSTÍCIA
25 DE NOVEMBRE DEL 2009
DIA DE LLUITA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE.
TAULA RODONA ORGANITZADA PEL M.I. CONSELL GENERAL

PETICIONS CONJUNTES ADA, ADMA I GRUP DE DONES PER LA REFLEXIÓ I L’ACCIÓ

INTRODUCCIÓ:

Primer de tot, per part de les associacions i grups de dones, agraïr al M.I. Consell General l’oportunitat de poder traslladar les nostres reflexions i demandes a aquesta taula, per tal que entre totes i tots és millori l’atenció de les víctimes de violència de gènere i aconseguir solucions efectives des del punt de vista jurídic, el que és fonamental per què puguin millorar la seva situació.

La violència contra les dones o violència de gènere és la vulneració de drets humans més estesa i greu que es dóna al món, i el major obstacle per aconseguir els objectius d’igualtat, desenvolupament i pau .

La violència de gènere és una manifestació de les relacions de poder històricament desiguals entre homes i dones que han portat a la dominació masculina i la subordinació femenina, a la discriminació de les dones que ens impossibilita per desenvolupar-nos plenament com a persones.

Totes les manifestacions de violència dintre i fora de la família, instauren la por i la inseguretat en la vida de les dones i les incapacita per trencar amb la relació de violència , accedir als recursos existents, i minvant ,per tant, els seus drets com a ciutadanes.

Aquesta violència té alts costos socials, sanitaris i econòmics per a les víctimes i per a tota la societat i és responsabilitat de l'Estat donar solucions i posar-les al seu abast.
Malgrat l’esforç de tots els professionals que intervenen en els diferents processos d’ajuda a les víctimes: batlles, fiscals, policia, advocats, treballadores socials, professionals sanitaris... constatem que no avancem al ritme adequat per a erradicar aquesta situació intolerable. Degut a la tebiesa de la legislació que no contempla l’especificitat de la violència de gènere, la lentitud en els procediments administratius , la manca de: recursos suficients, un pla nacional, un protocol actualitzat i efectiu per fer-hi front, entre altres. Que fan que es mantinguin els mecanismes socials que perpetuen aquestes situacions.

Centrant-nos avui en el marc legislatiu i judicial considerem necessari per millora l’atenció a les víctimes:

Atenció Jurídica Gratuïta a les Víctimes per part d’un professional especialitzat en el tema des del dia de la denúncia, que porti conjuntament els procediments tan penal com civil, fins la resolució i l’execució de la sentència. Una fórmula que al nostre entendre podria ser un conveni entre Govern i Col·legi d’advocats.

Modificació del Codi Penal, amb articles específics que contemplin la violència de gènere i la que es dóna dintre de la llar.

Formació continuada de tots els professionals que intervenen en el processos relacionats en la violència de gènere.

Dotar al servei de medicina legal i forense dels recursos necessaris per tal que puguin continuar realitzant la important tasca de valoració de les seqüeles, tant físiques com psicològiques, atenent els criteris de danys descrits per la OMS.
Assegurar la protecció de les víctimes des del moment de la denúncia amb l’aplicació de mesures cautelars urgents, i garantir els recursos econòmics necessaris per la seva subsistència, evitant així que la manca d’aquests motivi la retirada de la denúncia. Amb aquesta finalitat, creiem fonamental la creació d’un fons de garantia per les pensions de manutenció.

Crear un servei de visites tutelades, sempre que sigui necessari pel benestar dels infants.

Agilitzar la instrucció judicial, que s’adoptin sentències exemplaritzants i actuacions immediates i efectives davant els incompliments de les mesures en aquesta problemàtica.

Elaborar un pla d’acció nacional de lluita contra la violència de gènere a curt termini que defineixi les línies estratègiques d’actuació, els diferents plans sectorials, els mitjans requerits per dur-ho a terme i els protocols corresponents, tal com marca la recomanació quarta del Consell d’Europa.

Elaborar una llei específica contra la violència de gènere, que reguli el tractament integral de les víctimes des de totes les vessants i a tots els nivells, passant per la prevenció, la detecció precoç, la protecció integral i la rehabilitació social de les víctimes i dels agressors.


Per finalitzar, volem agrair la invitació del M. I. Consell General i manifestar la nostra disposició per col·laborar assíduament en els temes d’igualtat de gènere com a part de la nostra responsabilitat social i amb el nostre país.

Andorra la Vella, 25 de Novembre de 2009