25/11/09

MANIFEST 25 DE NOVEMBRE 2009

  • Associació de Dones d’Andorra
  • Associació de Dones Migrants i d’Andorra
en un any en què, un cop més, la violència de gènere s’ha manifestat de la manera més cruel i ha mostrat la seva pitjor cara amb la mort d’una dona a mans de la seva parella, volem fer un manifest conjunt per tal de remarcar la importància d’aquesta diada.

Aquesta ha estat la cara més crua d’aquesta xacra, però no per això hem de deixar de fer referència a aquella violència de gènere que, sense tenir una repercussió tan greu, persisteix en la nostra societat i posa en perill moltes dones que sovint desconeixen els recursos per fer-hi front.

Són moltes les planes de premsa i tertúlies dels mitjans de comunicació que s’omplen amb aquest problema, però difícilment s’arriba al fons.

Coneixem les dificultats que comporta el tema a l’hora de tractar-lo, però això no ens farà deixar de lluitar per aconseguir fer-ne més difusió.

La violència contra les dones és un obstacle per aconseguir els objectius d’igualtat i de les llibertats fonamentals.

S’han de modificar les legislacions vigents i adaptar-les a la situació actual. Que les lleis siguin preventives a més de punitives. Que hi hagi autèntiques mesures de protecció de les víctimes, compensacions justes, tractament personalitzat i rehabilitació dels agressors.

Cal dir que des de les nostres associacions intentem dur a terme un esforç conjunt amb les administracions per transmetre tranquil·litat i confiança a les dones que es troben en aquesta situació.

Per tant:

ENCORATGEM a totes les dones que es trobin en qualsevol situació de violència que reclamin tot l’ajut que necessitin.

CONDEMNEM totes les manifestacions de violència masclista perquè es tracta d’un atemptat contra els drets humans i, com a tal, no pot ser tolerat per la societat.

UNIM esforços vers la sensibilització i la detecció de qualsevol situació de violència contra les dones. Hem de continuar generant estratègies educatives allunyades dels estereotips sexistes, treballar en la prevenció del problema, de manera especial en la població jove, i potenciar el paper pedagògic dels mitjans de comunicació social.

PRIORITZEM seguir treballant per atendre totes les dones que pateixen violència, els fills i les filles. Per això esmercem tots els recursos necessaris.

DEMANEM

· La millora dels mecanismes de coordinació, col·laboració i cooperació entre tots els àmbits públics i privats competents i responsables respecte a la lluita contra la violència masclista.

· A tota la societat tolerància zero davant de qualsevol manifestació d’aquesta violència i un compromís a través d’una postura activa en la nostra vida personal, laboral i social.

· Un batlle de família per agilitar i centralitzar tots els procediments judicials que afecten el nucli familiar, i que es despleguin els mitjans necessaris per garantir la seguretat de la dona i dels fills.

No ens cansarem de treballar, no deixarem de dir el que creiem que pot ajudar totes les persones que pateixen aquesta xacra i estarem sempre al seu costat.

No volem que cap dona sigui objecte de la violència de gènere ni que pateixi per fer front a les necessitats bàsiques de la seva família.

Conscients de la necessitat de tot el que diu i esperona aquest manifest, voldríem que no hi hagués necessitat de fer-ne cap altre, ja que ens agradaria que aquest fos l’últim.